Svenska damlandslaget framgångar i EM och VM

Sverige har genom historien skördat stora framgångar inom damfotboll. På FIFA-rankingen som infördes för damer år 2003 har svenska damlandslaget legat stadigt på en topp 10-placering. Eftersom FIFA-rankingen fungerar som en slags världsranking kan man med rätta kalla svenska damlandslaget för ett av de bästa landslagen i världen. De stora mästerskapen är extra intressanta och flera gånger har svenska damlandslaget lyckats knipa en medalj. Här kommer en närmare titt på hur det gått för svenska damlandslaget genom åren.

EM
I EM har Sverige länge varit ett av de mest framträdande lagen. Redan 1984 lyckades man ta guld. 1987 blev det silver och 1989 plockade man hem ett brons. Både 1995 och 2001 tog damlandslaget sig hela vägen till final, men båda gångerna slutade det med silver mot Tyskland. Just Tyskland har genom åren varit något av en mardrömsmotståndare för Sverige och har ofta stoppat det svenska damlandslaget i EM.

VM
Den första VM-medaljen kom 1991 då svenska damlandslaget lyckades säkra ett brons. Ännu bättre gick det i VM 2003 med en silvermedalj. Därefter gick det lite trögare och flera andra damlandslag började gå ikapp och till och med förbi. 2011 kom något av en revansch med ytterligare ett brons. I VM är konkurrensen hårdare då fler skickliga damlandslag deltar än i EM, bland annat USA, Kina och Brasilien.