Flera sporter

Trots att fotboll är den mest spelade sporten i världen, så finns det flera andra idrotter som även de har en mängd anhängare. En sådan sport som förekommer ganska stort här i Sverige är ishockey, där det finns mängder utav olika klubbar att hålla reda på.

De 14 bästa klubblagen placerar sig i den högsta ligan SHL, eller Svenska Hockey Ligan som det hela står för. Här möter man varandra under säsongens gång, tills det slutligen står en segrare kvar efter de mycket spännande bäst av sju-matcherna i slutspelet. Lyckas man inte så bra under säsongen att man kommer ända hit kan man riskera att bli nedgraderad till Allsvenskan, precis som lagen därifrån kan lyckas klättra upp i SHL.

Precis som i fotbollens värld finns det ett svenskt landslag i ishockey och dessa spelar varje år flera olika turneringar och matcher. Trots att sporten förekommer i majoriteten utav de europeiska länderna finns det inget europeiskt mästerskap, utan istället håller man en mindre turnering för fyra utav de största hockeynationerna (Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien) som kallas för Euro Hockey Tour. Här ingår resultat från olika mindre turneringar och interna möten för att slutligen utse det lag som blir europeiska mästare.

Ett världsmästerskap har man däremot och jämfört med fotboll så spelas detta betydligt oftare. I maj varje år samlas 16 landslag från alla världens hörn för att göra upp om vem som är den bästa på att åka skridskor och skjuta puck i mål. Lagen delas till en början in i två större grupper, där alla lagen möter varandra. De fyra lag från vardera grupp som gör bäst ifrån sig går sedan vidare till slutspelet, där det är vinna eller försvinna som gäller i varje möte. När hockey VM 2019 spelas sker detta i Slovakien och då i två olika städer. Det har under åren även hänt att man använt sig utav städer i olika närliggande länder under ett och samma år, till exempel Sverige och Finland eller Frankrike och Tyskland.

För Sveriges del har man lyckats ganska så bra i mästerskapet under åren, vilket tagit laget till en fjärdeplats i medaljligan. De lag som ligger före är Ryssland, Kanada och Tjeckien.