Internationella fotbollsturneringar för klubblag

Fotboll är en av världens mest populära sporter och spelas i de flesta länder. Det finns landscuper, världsmästerskap och även OS-turneringar i fotboll. Alla är mycket välbesökta och uppmärksammade som publiksporter, men för de riktiga fansen är kanske favoriterna istället andra internationella fotbollsturneringar för klubblag. Dessa hålls dessutom varje år, så det finns på så sätt ständigt fotboll att följa.

Champions League
Den mest kända klubblagsturneringen är UEFA Champions League. Här deltar de bästa klubblagen från respektive europeiskt land. Det betyder att fotbollsspelarna i respektive lag inte är förbundna att spela för den nation de kommer ifrån utan deltar under klubbens flagga. Detta gör turneringen extra intressant då t.ex. ens svenska favoritspelare kanske spelar i ett engelskt klubblag. Champions League startade i nuvarande form säsongen 1992/1993 och ersatte Europacupen för mästarlag som hållits sedan 1955/1956. Flest segrar i UEFA Champions League innehas av Real Madrid.

UEFA Europa League
Den näst största internationella fotbollsturneringen för klubblag är UEFA Europa League. Turneringen startades år 1971, då under namnet Uefacupen, men den bytte år 2009 namn till UEFA Europa League. Liksom i Champions League spelar Europas bästa klubblag mot varandra. Även i denna turnering dominerar lag från den spanska ligan i toppen men även Italien, Tyskland och England hävdar sig bra historiskt sett med ett flertal vinnarklubbar från respektive land.