Confederations Cup för damer

Fotboll på landslagsnivå brukar väcka ett mycket stort intresse hos såväl fotbollsfantaster och andra människor. Men när damernas lag spelar så får deras turneringar och matcher tyvärr inte samma uppmärksamhet som den som blir när de manliga lagen möts. Detta är någonting som man försöker jobba hårt med genom att låta publiken spela på fotboll och även göra ett större evenemang runt de olika turneringar som finns. Den största av dem alla är där fotbolls-VM.

Precis som för herrarna så går världsmästerskapet för damlandslagen av stapeln var fjärde år. Här deltar 24 nationer som alla kämpar om att få lyfta den stora pokalen vid finalen. Lagen som lyckats med detta flest gånger är USA med tre segrar i bagaget. Det svenska laget har i sin tur tagit hem tre medaljer, varav ett silver 2003 och två brons 1990 och 2011.

Dock arrangeras ingen Confederations Cup eller motsvarande turnering inför det stora mästerskapet på damsidan på det sätt som det görs på herrsidan. Istället får lagen ladda upp med individuella landskamper och andra mindre turneringar. En turnering som däremot spelas varje år och som då kan ses som en bra uppladdning inför VM eller EM är Algarve Cup.

Algarve Cup
Algarve cup arrangeras i mars varje år i Algarveområdet i södra Portugal och är öppen för landslag från alla världens hörn. Turneringen har funnits sedan 1994 och är en av de äldsta turneringarna i damfotbollens historia.

Det lag som hittills har gjort allra bäst ifrån sig i turneringen är USA, som vunnit hela tio gånger. Därefter följer Norge med fyra segrar och sedan Tyskland och Sverige med tre. Det svenska laget har totalt tagit hem tio pallplaceringar och gulden vann man år 1995, 2001 och 2009. När man tog det andra guldet blev även den svenska spelaren Hanna Ljungberg utsedd till turneringens bästa spelare. Dessutom har det tre gånger i historien hänt att ett och samma lag vunnit både Algarve Cup och VM under ett och samma år.