Andra fotbollsturneringar

Det finns många fotbollsturneringar som med jämna mellanrum spelas runt om i världen. Confederations Cup är en av dem. Några andra fotbollsturneringar som är stora och välkända är bland annat UEFA European Football Championship och

Europamästerskapet i fotboll
UEFA European Football Championship är det officiella namnet. Här i Sverige kallar vi turneringen för Europamästerskapet i fotboll, eller kort och gott EM. Turneringen spelas vart fjärde år i Europa och den har två års förskjutning gentemot världsmästerskapet. Det var redan 1958 som turneringen spelades för allra första gången. Från att inledningsvis ha varit en relativt liten turnering har EM nu växt till ett av världens största idrottsevenemang. De mest framgångsrika länderna i turneringens historia är Tyskland och Spanien. Tyskland har 3 EM-guld och 3 EM-silver. Spanien har också 3 EM-guld och är också det enda land som har lyckats vinna turneringen två gånger i rad, nämligen 2008 och 2012. Sveriges bästa placering i EM hittills är en semifinalplats i 1992 års upplaga av Europamästerskapet. När fotbolls EM 2016 gick av stapeln i Frankrike utökades antalet lag i slutspelet till 24 och antalet matcher gick från 31 till 51. År 2020 kommer EM-slutspelet att spridas ut över flera länder eftersom den växande turneringen gör att allt färre länder klarar av att arrangera hela evenemanget på egen hand. Dessutom är detta ett sätt att fira turneringens 60-års jubileum.

Världsmästerskapet i fotboll
Fotbolls-VM, eller världsmästerskapet i fotboll, heter officiellt FIFA World Cup. Det är en mästerskapstävling i fotboll för landslag. Turneringen har arrangerats av FIFA vart fjärde år ända sedan 1930, med undantag för 1942 och 1946 på grund av andra världskriget. Det är 32 landslag som deltar i huvudturneringen VM-slutspelet, men slutspelet är bara slutfasen i en omfattande turnering som varar i upp till tre år med ungefär 200 deltagande landslag. Flest gånger har fotbolls-VM vunnits av Brasilien och Brasilien är också det enda land som har deltagit i samtliga VM. I övrigt är de mest framgångsrika länderna Italien, Tyskland, Argentina och Uruguay. År 2002 arrangerades för första gången VM-slutspelet av två länder, nämligen Sydkorea och Japan. År 2010 arrangerades slutspelet i fotbolls-VM för första gången av ett afrikanskt land, nämligen Sydafrika.