Tidigare vinnare

Få länder väljer att delta i Confederations Cup vilket gör att cupen aldrig kommer att kunna bli lika viktig eller stor som VM. På grund av detta brukar cupen kallas för ”lilla VM” eller ”Mini-VM”. Speciellt efter att det ändrats så att cupen spelas i det landet som ska vara värdar för VM i fotboll det kommande året. För många länder är det intressant att delta i detta då deras spelare inte kan komma ur sina klubbar, eller för att de hellre spenderar den tiden med att träna individuellt inför det ”riktiga VM.” Detta är till fördel för de mindre nationerna som vanligtvis inte kommer till topp 3 i VM. I Confederations Cup kan dessa länder ta första, andra och tredje pris. Länder som annars aldrig möter Argentina får göra det, och ibland till och med vinna då stora lag sällan skickar sina stjärnor till Confederations Cup. Argentina till exempel har sällan med Messi.

År 2001 fick Frankrike och Japan spela finalmatchen, något som aldrig hänt i VM. Vinnare i den matchen blev Frankrike som även två år senare vann finalen i Confederations Cup och därmed blev det första laget att försvara sin titel. De tre följande åren var det dock Brasilien som höll i första platsen och puttade ner Argentina, USA och Spanien på andra plats.

Den enda nordiska representanten i Confederations Cup med medalj är Danmark som vann över Argentina i finalen 1995. Sedan dess har inget nordiskt lag som deltagit ens nått en tredje plats.

Landet som är regerande världsmästare får alltid en plats i Confederations Cup, och oftast har de också deltagit. Däremot så tackade Tyskland nej till att delta 1997 vilket ledde till att Europa Mästerskapets tvåor, Tjeckien, fick delta istället. De lyckades kamma hem tredje plats, istället vann Brasilien det året med 6-0 mot Australien.

Saudiarabien har varit värdnation flest antal gånger, men har bara en gång lyckats ta en medalj. De förlorade i finalen mot Argentina 1992 med 3-1. 1999 i Mexiko förlorade de i bronsmatchen mot USA med 2-0.

Vinnare i Confederations Cup
2017 – Tyskland
2013 – Brasilien
2009 – Brasilien
2005 – Brasilien
2003 – Frankrike
2001 – Frankrike
1999 – Mexiko
1997 – Brasilien
1995 – Danmark
1992 – Argentina